”Ei yhtään sairaspäivää!” – UniqAirin ilmanpuhdistimet auttoivat pitämään Suomen edustajat terveinä Tokion olympialaisissa, seuraavana Peking

Uutisarkisto

2022

”Minulla oli käytössä UniqAirin ilmanpuhdistaja koko valmistautumisjakson ajan, ja huomasin eron suorituskyvyssäni!”
– olympiamitalisti Matti Mattsson

Pekingin talviolympialaiset ovat kulman takana, ja ilman puhtaus kisapaikoilla ja Olympiakylässä puhututtaa jälleen. Tilanne on hankala – Kiinan terveysviranomaiset raportoivat vastikään ensimmäisistä omikrontapauksista maassa, jossa painitaan pandemian lisäksi valtavan ilmansaasteongelman kanssa.

Suomen olympiajoukkue valitsi kotimaiset UniqAir-ilmanpuhdistimet takaamaan terveellisen hengitysilman jo Tokion olympialaisissa. Puhtaan ilman tuomat edut olivat niin merkittäviä, että ilmanpuhdistimet päätettiin lennättää olympiajoukkueen mukana myös Pekingiin, jossa tilanne on vieläkin haastavampi.

Palataan kuitenkin hetkeksi vielä Tokioon.

Kesällä 2021 koko maailma käänsi katseensa kohti Japania, kun kauan odotetut kesäolympialaiset järjestettiin sen pääkaupungissa, Tokiossa, 23. heinäkuuta – 8. elokuuta. Heti perään nähtiin toinen urheilumaailman huipputapahtuma, kun myös Paralympialaiset vietettiin Tokiossa.

Samaan aikaan koko maailma oli keskellä haastavaa pandemiatilannetta. Suomalaisurheilijat halusivat minimoida oman sairastumisriskinsä ja varmistaa, ettei vuosien valmistautuminen valu hukkaan.

Sitä varten joukkue otti mukaansa UniqAirin Uniq-ilmanpuhdistimet, jotka olivat heillä käytössä myös Suomessa valmistautumiskaudella. Ne auttoivat urheilijoita varmistamaan huippukuntonsa urheilu-uran tähtihetkellä.

”Uskon, että UniqAirin puhdistama ilma auttoi minua palautumaan ja suoriutumaan
Tokion vaativissa olosuhteissa.”
– estejuoksija Topi Raitanen

Seuraavaksi kerromme vaihe vaiheelta, miten tavallista puhtaampi ilma auttoi suomalaisurheilijoita pysymään terveenä ja kuinka se tuki suorituskykyä kilpailujen aikana.

Samalla saat tietoa siitä, miten voit myös itse tukea omaa terveyttäsi ilmanpuhdistimella, haluat sitten parantaa yleistä hyvinvointiasi, sisäilman laatua yrityksesi tiloissa tai valmistautua olympiaurheilijoiden lailla urheilusuoritukseen.

Lähihistorian haastavimmat Olympialaiset – kuinka urheilijat valmistautuivat?

Korkeaksi virittynyttä kisatunnelmaa varjosti koronapandemia, joka oli suuri terveysriski urheilijoiden lisäksi isäntämaan kansanterveydelle. Ilmassa ja kosketuspinnoilla liikkuva virus sekä sen aiheuttama tauti olivat tarpeeksi suuri syy lykätä kilpailuja vuodella.

Tautitilanteen lisäksi urheilijoita huoletti keskikesäisen Tokion helle. Erityisesti ne kilpailijat, jotka ovat tyypillisesti tottuneet harjoittelemaan viileämmissä ilmastoissa, olivat huolissaan yli 30 lämpöasteen päivälämpötiloista ja siihen yhdistyvästä ilmankosteudesta.

Heinäkuun alussa Tokionlahdella sijaitsevaan, Harumin alueelle rakennettuun Olympiakylään saapui joukkueita 206 eri maasta valmistautumaan hartaasti odotettua tapahtumaa varten. Kaikki olivat myös omilla tavoillaan valmistautuneita minimoimaan olosuhteiden tuomat riskit.

Etukäteen oli tiedossa, että uransa kovimmassa kunnossa olevat huippu-urheilijat joutuvat viettämään normaalia enemmän aikaa sisätiloissa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Sisälläoloajan pitkittyessä altistuminen erilaisille allergeeneille, viruksille ja bakteereille kuitenkin korostuu.

Suomen joukkue oli 45 urheilijan kokoonpanolla pienin sitten Los Angelesin vuoden 1932 kesäolympialaisten, mikä tarkoitti Suomelle tavallista pienempää määrää mahdollisuuksia näyttää taitonsa. Panokset olivat siis korkeat, ja urheilijoiden hyvinvointi Olympiakylän huoneistossa oli turvattava parhain saatavilla olevin keinoin. Perinpohjaisen vertailun päätteeksi urheilijoiden hengitysilman puhdistamiseen valikoitui kotimainen UniqAir sen tehokkaan suodatuskyvyn ja turvallisuuden ansiosta.

Heikko sisäilma on luultua yleisempi riski ja rasittaa kehoa huomaamatta

Huono sisäilma yhdistetään usein esimerkiksi vain homeeseen, mutta todellisuudessa syitä löytyy huonekalujen kemikaaleista lemmikkieläimien hilseeseen, allergeeneihin, ja siivoamisesta sekä kynttilöiden polttamisesta syntyviin hiukkasiin.

Vaikka uutuuttaan säihkyvän Olympiakylän rakennuslaatu on japanilaisittain ensiluokkaista, se ei takaa, ettei huoneilmassa olisi epäpuhtauksia. Japani on rajoittanut mm. liikenteestä syntyviä päästöjä erittäin tehokkaasti jo 1970-luvulta alkaen, mutta erilaiset allergeenit ja pienhiukkaset ovat edelleen riesa monelle.

Samanlaisia ongelmia löytyy myös koto-Suomesta, Olympiakomitean asiantuntijat muistuttavat.

Sisäilmaongelman vakavuudesta Suomessa kertoo tutkimus, jonka mukaan noin 400 000 työikäistä suomalaista on saanut oireita huonon sisäilman takia viimeisen vuoden aikana. Tilastossa on mukana ainoastaan ne tapaukset, joissa voimattomuuden ja jaksamisen puutteen syyksi on todettu sisäilmaongelma. Todellinen luku lienee korkeampi.

Koronavirus on korostanut laadukkaan ja turvallisen ilmanpuhdistimen roolia entisestään

Koronavirus leviää valitettavan tehokkaasti ilmateitse. Ensimmäiset tartunnat Olympiakylässä ilmenivät vain muutama päivä ennen kisojen alkua. Riski oli suuri ja tartuntojen kasvava määrä kertoi sen todellisuudesta.Mikäli pahin toteutuisi ja koronavirus pääsisi leviämään joukkueessa, seuraukset olisivat katastrofaaliset. Valmistautuminen piti tehdä huolella, ja vain parhaat keinot valikoiden.

”Olympiajoukkueessa on urheilijoita, jotka ovat erityisen herkkiä epäpuhtauksille. On siis ensisijaisen tärkeää, että huolehdimme huoneilman puhtaudesta parhain mahdollisin, mitattuun tehokkuuteen perustuvilla keinoilla,” Olympiakomiteasta kerrotaan. ”Mikäli sairaudet pääsisivät leviämään urheilijoiden keskuudessa, on vuosien harjoittelu ja valmistautuminen vaarassa.”

Myös järjestäjätaho oli valppaana. Japanin pääministerin kanslian luomassa muistiossa puhtaan huoneilman takaaminen urheilijoiden majoituksessa oli yksi pääprioriteeteista.

Niin ikään järjestäjät olivat asennuttaneet huoneistoihin paikallisen teknologiakumppanin ilmastointilaitteet, joiden oli määrä pitää ilma puhtaana. Suomen Olympiakomitea halusi asian kuitenkin täydellisen varmuuden, ja otti huoneissaan käyttöön lisäksi UniqAirin ilmanpuhdistimet.

Ilmanpuhdistimen tehokkuus ja turvallisuus mitataan puolueettomissa testeissä

Suomen olympiajoukkueessa puhtaan sisäilman parannuskeinoja ryhdyttiin pohtimaan jo hyvissä ajoin ennen itse arvokilpailuja.

UniqAir valikoitui yhteistyökumppaniksi monivaiheisen prosessin päätteeksi. Yhteistyön aloittamisesta ryhdyttiin puhumaan vasta, kun kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU) tutki – ja purki – Uniq-ilmanpuhdistajan perinpohjaisesti. Lisäksi tarvittiin Teknologian tutkimuskeskuksen UniqAirille myöntämä raportti, joka todistaa laitteen tehokkuuden ja turvallisuuden.Usein ilmanpuhdistajia mainostetaan vain niiden suodattimien tehokkuudella. Todellinen hyöty mitataan kuitenkin sillä, miten tehokkaasti ja nopeasti huoneen ilma saadaan kulkemaan sitä puhdistavan suodattimen läpi. Se on huomattavasti vaikeampaa mutta ensisijaisen tärkeää, ja juuri tehokkuutensa ja turvallisuutensa ansiosta UniqAir päätyi Suomen olympiajoukkueen valinnaksi.

UniqAir Uniq:n tärkeimmät ominaisuudet, jotka johtivat valituksi tulemiseen:

  • Tehokas kolmivaiheinen suodatusteknologia (esisuodatin, aktiivihiilisuodatin ja EPA/HEPA-suodatin)
  • Ei tuota ilmanpuhdistimille tyypillisiä, haitallisia sivutuotteita
  • Uniq:n erinomainen erottelukyky takaa puhtaan sisäilman alhaisella äänitasolla ja ilman vedon tunnetta

Lisää testituloksista pääset lukemaan täältä.

UniqAir mukana varmistamassa kisamenestystä jo koto-Suomessa

Ennen lentokoneeseen lastaamista UniqAirin ilmanpuhdistimet olivat olympiajoukkueen käytössä jo pitkään ennen arvokilpailujen alkua. Suuri osa joukkueen jäsenistä otti ilmanpuhdistimet käyttöön Suomessa tapahtuneen valmistautumisjakson aikana. Urheilijat toteavat yhteen ääneen, että poikkeuksellisen kovan luokan kilpailut vaativat intensiivistä harjoittelua, josta ei saada kaikkea hyötyä ilman priimaluokan lepoa.

Niin teki myös estejuoksija Topi Raitanen. Hän oli Euroopan nopein juoksija 3 000 metrin estejuoksun finaalissa.

”Koen energiatasoni kohonneen ja keskittymiskykyni paranneen, kun jo ennen Tokioon lähtöä palauduin harjoituksista UniqAirin puhdistamassa kodissani,” Raitanen kertoo. ”Terveyden ja hyvinvoinnin rooli korostuu etenkin näinä poikkeuksellisina aikoina. Uskon, että UniqAirin puhdistama ilma auttoi minua suoriutumaan Tokion vaativissa olosuhteissa.”

Huolellisen valmistautumisen ja epäpuhtauksista vapaana pidetyn ilman ansiosta Suomen olympiajoukkue menestyi Tokiossa ilman yhtään sairaspäivää. Ennen kilpailuja kotonaan UniqAirin puhdistamasta ilmasta nautti myös uimari Matti Mattsson, joka toi kotiin toisen Suomen mitaleista voittamalla pronssia 200 metrin rintauinnissa.

”Myös minulla oli kotona käytössä UniqAirin ilmanpuhdistaja koko valmistautumisjakson ajan”, kertoo Mattsson. ”Palautuminen oli ensisijaisen tärkeää. Paljon odotetut arvokisat lykkääntyivät vuodella, ja kaikilla oli erityisen kova nälkä näyttää oma tasonsa,” hän jatkaa.

Myös Mattsson kokee saaneensa UniqAirin ilmanpuhdistajan puhdistamasta huoneilmasta tarvittavan lisän palautumiseen niin koto-Suomessa kuin Tokiossakin.

Talviolympialaiset Pekingissä – Kiinan ilmansaastetilanne Japania haastavampi

Palataan nykyhetkeen. Suomen olympiajoukkueen seuraava etappi ovat Pekingin talviolympialaiset, joihin Olympiakomitea on valinnut 95 suomalaisurheilijaa. Urheilijoiden hengittämä ilma on jälleen korkealla prioriteettilistalla.

Kiinassa ilmansaastetilanne on haastava, ja etenkin talviaikaan paljon käytetty hiili tuottaa ilmaan suuria määriä epäpuhtauksia. Tilanne on huomattavasti haastavampi kuin Tokiossa, joten urheilijoiden huoneisiin tulevan ilman puhtaudesta täytyy olla erityisen varma.

”Kokemuksemme mukaan UniqAirin ilmanpuhdistajilla urheilijoiden ja tukijoukkojen huoneistoihin saadaan aidosti puhdasta ja raikasta ilmaa,” Olympiakomitean asiantuntijat kertaavat. ”Sen takia haluamme, että samat ilmanpuhdistajat ovat mukana myös Pekingissä varmistamassa kilpailijoidemme terveyden ja parhaan mahdollisen suorituskyvyn.”

Ja koska Peking on samalla ilmansuunnalla kuin Tokio, UniqAirin ilmanpuhdistimet matkaavat olympiajoukkueen rahdin mukana suoraan Japanista Kiinaan. Siellä ne ovat valmiina käyttöön varten uudessa olympiakylässä.

Me UniqAirilla toivotamme roimasti tsemppiä talven mittelöihin!

Aidosti puhdasta ilmaa jokaiseen kotiin ja työpaikkaan kotimaisella UniqAir:lla

Jokainen sisäänhengitys vie keuhkoisi ympärilläsi olevaa ilmaa, on se sitten puhdasta tai ei. Juuri tuo ilma vaikuttaa keuhkojesi, ja siten jaksamiseesi, yleiseen terveyteesi ja hyvinvointiisi.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla olympiatason urheilija saadaksesi puhtaasta ilmasta yhtä paljon lisäpotkua ja jaksamista jokapäiväiseen elämääsi. Hyvästä huoneilmasta hyötyvät kaikki.

UniqAirin ratkaisut sopivat erinomaisesti kaikkiin tiloihin avarista julkisista tiloista toimistoihin ja koteihin. Huomaat voivasi paremmin, olevasi pirteämpi ja samalla tuet omaa vastustuskykyäsi. Lue lisää käyttökokemuksista täältä! Aloita kotisi tai työpaikkasi ilmastotalkoot jo tänään, ja voit pian hengittää aidosti terveellistä hengitysilmaa. Ota asiantuntijoihimme yhteyttä sähköpostitse, verkkosivujemme chatissa tai numerossa 040 563 8520, niin autamme valitsemaan sinulle sopivimman vaihtoehdon ilmanpuhdistajistamme.

 

 

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää