Hammaslääkäri poistaa pelot puhumalla, pillereillä ja puhtaalla ilmalla

Uutisarkisto

2022

Onko sinua joskus lapsuudessa pelottanut mennä hammaslääkäriin? Monia on. Ja monia se pelottaa vielä aikuisenakin. Tulee mieleen poran ääni ja ne oudot hajut, jotka leijuivat vastaan käytävässä jo ennen hoitotuolille istumista. Kysyimme hammaslääkäri Mika Räsäseltä, miten potilaiden pelkoja voidaan hälventää.

Mikan vastaanotto on Hämeen sydämessä, Kangasalla. Vastaanoton nettisivut rohkaisevat ottamaan yhteyttä, vaikka kärsisi vakavastakin hammaslääkärin pelosta.

”Suun ja hampaiden hyvinvointi on tärkeää mielen ja yleisterveyden kannalta”

Kun pidät suusi ja hampaasi terveinä, huolehdit samalla kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi. Moni potilas käykin hammaslääkärissä säännöllisesti. Toiset eivät.

Mika huomasi, että toisilla potilailla oli pelkoa toimenpiteitä kohtaan. Nyt Mika on erikoistunut hoitamaan normaalien potilaiden lisäksi pelkopotilaita.

Miten pelko ilmenee ja mitä sille voidaan tehdä?

”Monen hammaslääkäripelko juontaa lapsuudesta. Ihmisellä on hyvä muisti. Toisilla pelko on lievää jännittämistä. Pahimmillaan pelko estää hoitoon tulon! Kun ihminen on ylittänyt vastaanotolle tulon kynnyksen, pitää kuulostella huolella”, Mika kertoo.

”Hoitotoimien tekeminen vaatii aina enemmän aikaa pelkopotilailla. Täytyy miettiä yhdessä potilaan kanssa, tarvitaanko rauhoittavaa esilääkitystä. Pelkopotilaalle voi tulla hiki ja jopa pakokauhu, siksi ensin pitää rakentaa luottamus. Yhdessä sovitaan rajat. Pelkojen kohtaamisessa hammaslääkärin pitää olla ihmisen tukena”, Mika kertoo.

”Hoitamattomuudesta on ihmisillä myös häpeän tunne. Kenenkään hammaslääkärin ei pitäisi sanoa, että miten oot päästänyt suus tähän kuntoon. Ei lähdetä syyllistämään. Todetaan tilanne nyt ja aletaan hoitaa.”

”Hoitomyönteisyys on parempi, kun ympäristö on asiakkaalle miellyttävä”

Valittivatko asiakkaat hoitoympäristöstä ja kemikaalien hajuista?

”Osa ihmisistä kyllä, ja helposti. Syykin on selvä. Osa on hajusteyliherkkiä, ja osa on altistuneita tai muutoin yliherkkiä. Sellaisia ihmisiä on itse asiassa nykyään paljon. Kuten myös pelkopotilaita.”

Halusin tehdä hoitoympäristöstä asiakkaalle entistäkin viihtyisämmän, miellyttävämmän, puhtaamman ja turvallisemman

”Asiakkaalla pitää olla aina turvallinen olo hammaslääkärin tuolissa. Puhumalla pääsee pitkälle, mutta olen ajatellut asian laajemmin. Halusin tehdä hoitoympäristöstä asiakkaalle entistäkin viihtyisämmän, miellyttävämmän, puhtaamman ja turvallisemman. Siksi hankin vastaanotolle UniqAirilta ilmanpuhdistimet.”

UniqAirin ilmanpuhdistimet poistavat ilmasta 100% vaarallisista kaasuista ja 99,9% pienhiukkasista.

Kemikaalit pois ilmasta - tuloksena puhdas ilma, joka auttaa jaksamaan paremmin työssä

Hammaslääkärien vastaanoton ilmassa on monenlaisia kemikaaleja ja muovien sidosaineita, asetonia ja alkoholia

Hammaslääkärien vastaanoton ilmassa on monenlaisia kemikaaleja ja muovien sidosaineita, asetonia ja alkoholia.

”Niistä vapautuu ilmaan runsaasti erilaisia yhdisteitä. Kaikista käytettävistä kemikaaleista Valvira ja AVI eli Aluehallintovirasto vaativat käyttöturvatiedotteet”, Mika sanoo.

”Kyllä ilman puhdistaminen näppärällä konstilla kiinnosti! Puhdas ilma vaikuttaa tietenkin hammaslääkärien ja hoitajien työviihtyvyyteen ja jaksamiseen, sekä asiakaskokemuksiin. En ole itse herkkä, mutta eron sisäilmassa vastaanotolla huomasin heti, kun UniqAirin laitteet tulivat”, Mika sanoo.

Asettuvatko hammaslääkärit alttiiksi jopa työuran katkeamiselle, jos he hengittävät joka työpäivä epäterveellistä ilmaa?

”Jos vastaanotolla ei ole puhdas ilma, kollegoilla on varmasti ongelmia, jotka vaikuttavat jaksamiseen ja heikentävät työtehoa. Pahimmillaan sisäilmaongelmat sairastuttavat ihmiset. Julkisella puolella se taitaa olla pikemminkin sääntö kuin poikkeus, kun uutisia lukee.”

”Ole huoletta, kaikkea valvotaan”

Hammaslääkärienkin työtä ja työympäristöä säätelevät EU:n ja Suomen lait, kuten työterveys- ja työturvallisuuslaki. Ongelmiin, kuten sisäilmaongelmiin, on puututtava lain mukaan heti.

”Tämä on todella hyvin säädelty ala. Meillä on tarkat hygieenisyyssäännöt. Kaikkien käyttämiemme kemikaalien haittaluokat on luokiteltu. Röntgenlaitteiden säännöt tulevat STUKilta”, Mika listaa.

”Tiesitkö, että röntgenkuvat uusilla röntgenlaitteilla ovat nykyään niin turvallisia, että hammaslääkärillä otettu röntgenkuva vastaa ulkona kävelyn taustasäteilyä?” Mika havainnollistaa.

Uusi asunto ja pinnat maalattu – siis selviä sisäilmaongelmia

Mika kertoo, että hän halusi UniqAirilta ilmanpuhdistimet työpaikan lisäksi kotiin.

”Vaimollani on erityisherkkyys ja taustalla altistuminen. Kun muutimme uuteen asuntoon, tietenkin siellä oli kaikki uudet pinnat, oli juuri maalattu, oli käytetty silikonia ja muita kemikaaleja, sekä oli uudet kaapit. Jokainenhan sen huomaa, että niistä tulee hajuja sisäilmaan!”

Emme varmasti anna pois ilmanpuhdistintamme!

”Ilmanpuhdistin on ihan ehdoton kotona. Kyllä vaimon oireet helpottuivat heti. Emme varmasti anna pois ilmanpuhdistintamme!”

Kenelle Mika suosittelisi UniqAirin ilmanpuhdistimia? ”Tietenkin heti sinne, missä on havaittu sisäilmaongelmia. Tai jos ihmiset alkavat oireilla, se on selvä indikaatio. Kannattaa kokeilla vaikkapa testinä puolen vuoden ajan.”

”Koska UniqAirin laitteilla ilman puhdistaminen on nopea ratkaisu ja auttaa heti, eikä ole investointina kallis, se kannattaa tehdä heti”, Mika toteaa.

Miten pitää hampaat kunnossa?

”Sen lisäksi, että hoidamme hampaita, annamme ohjeita hammashygieniaan sekä ruoka- ja juomatottumuksiin.”

”Sitruunahappo syövyttää voimakkaasti hampaita, tiesitkö, että sitä on maustetuissa kivennäisvesissäkin? Lue tuoteseloste”, Mika vinkkaa.

Happamuusarvo eli pH-arvo pitäisi olla 5-7, jotta juoma on hampaille turvallinen.

”Jos pH-arvo on alle 5,5, juoma ei ole hampaille turvallinen, vaan liian hapan. Liian happamia ovat monet sokerilimut ja kivennäisvedet. Toivonkin, että tulevaisuudessa pH-arvo olisi pakko ilmoittaa juomapulloissa. Jo helpottuisi kuluttajan terveelliset valinnat!”

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää

Kotiin, toimistolle tai suurempiin tiloihin

Uniq-ilmanpuhdistin - musta lasi - UniqAir

Uniq 2-ilmanpuhdistin

899 €alk. 32,31 €/kksis. alv 24 %
Katso tuote