Hikeä, verta ja kyyneliä – hengitetäänkö Suomen pukuhuoneissa huonoa ilmaa?

Uutisarkisto

2022

Kuopiolainen KalPa Hockey on ensimmäisenä Suomen jääkiekkoliigaseuroista ottanut käyttöön ilmanpuhdistimet pelaajien pukuhuoneissa. Miksi? KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman nostaa pöydälle vakavan asian, joka piinaa pelaajia Suomessa.

Kauppalehti uutisoi 20.9.2019, että Suomen liigaseurojen liikevaihto on nousussa. KalPan liikevaihto oli 6,7 miljoonaa vuonna 2018 ja pelaajabudjetti on 2,2 miljoonaa vuodelle 2019. ”Meillä on juuri peruskorjattu jäähalli Olvi Areena, vuosimallia 1979. Se vetää 5300 katsojaa. Peruskorjaus oli mittava. Nyt meillä on 100 neliöllä laajentuneet pelaajien pukuhuone- ja oleskelutilat”, kertoo Toni Saksman.

Mikä pukuhuoneissa vaikuttaa sisäilman terveellisyyteen?

”Kun pohdimme pelaajien hyvinvointia, keskittymistä ja palautumista, laskimme, että pelaajat ovat yleensä harjoituspäivinä 4-5 tuntia pukuhuoneessa. Ja pelipäivinä vieläkin pidempään! On ilmeistä, että sillä on väliä, millaista tilan ilma on.”

"Tahdomme tarjota parhaan mahdollisen työympäristön"

KalPan peruskorjatussa jäähallissa ei ollut sisäilmaongelmia. ”Eikä niitä halutakaan! Tahdomme tarjota parhaan mahdollisen työympäristön pelaajille. Kun miettii yleensä suomalaisurheilijoiden pukuhuoneita, niissä on suoraan sanottuna runsaasti sisäilmariskejä! Yleensä harjoitushallien pukuhuoneissa on kosteutta. Sitä tulee varusteista, ison pelaajamäärän hiestä, suihkuttelusta ja pyyhkeistä”, Toni Saksman listaa. ”Kosteus- ja hajuhaitat on jokaisen helppo havaita. Jos kyseessä on normaalin rakennuksen normaalin ilmanvaihdon varassa olo, ollaan pelaajien kannalta ei-terveellisessä pukuhuoneessa. Rakennusten kannalta kosteusvaurioriski on ilmeinen.”

”Ilmanpuhdistimet estävät turhia sairastumisia”

”Koska meidän pukuhuoneissa on ilmanpuhdistimet UniqAirilta, pelaajat pysyvät ainakin tältä osin strategiset pukuhuonetunnit huippukunnossa”, Toni Saksman sanoo. Ilmanpuhdistimet poistavat 100% epäterveellisistä kaasuista, joita pelaajat ja varusteet erittävät hengitysilmaan.

”Teemme kaikkemme terveellisten tilojen eteen. Pukuhuoneissa on varusteille kuivurit, ne auttavat kosteusongelmaan. Nyt kaikkea muutakin epäpuhtautta pukuhuoneissa poistetaan ilmanpuhdistimilla. Niiden suodattimiin kertyy varmaan aika paljon tavaraa”, ennustaa Toni Saksman.

”Huhuja kaadetaan avoimella tiedottamisella!”

KalPa, kuten moni liigaseura, ilmoittaa nettisivuillaan pelaajien poissaolot, jotka johtuvat loukkaantumisista. ”Yleisöä kiinnostaa suuresti, koska pelaaja palaa peliin. Haluamme välttää vääriä uran lopetus -huhuja, jotka johtuvat vääristä tiedoista tai tietojen puutteesta”, Toni Saksman painottaa.

Entä kaatuuko miestä pois pelistä ennen kuin peli on edes alkanut? ”Pelaajamme on rokotettu, joten isoa flunssaepidemiaa ei voi tulla. Mutta kyllä aina joitakin flunssatapauksia tulee. Ilmanpuhdistimilla vähennetään pelaajien sairastumisriskiä.”

”Jos 10 pelaajaa on poissa yhtä aikaa, kuten meillä oli viime vuonna, se tekee pelaamisen haastavaksi”, sanoo Toni Saksman. ”Vakuutus ei kata pelaajien palkkakuluja, se kattaa vain hoitokulut”, paljastaa Toni Saksman. ”Huippupelaajan vuosipalkka kun Suomessa on jopa 300 000 euroa, kallis pelaaja ei saisi olla pois edes yhdestä pelistä pukuhuoneessa jylläävän flunssan takia.”

Flunssassa on vaarallista edes treenata. ”Lääkärimme antaa luvan pelata, vain jos on terve, ettei pelaaja saa flunssasta keuhkokuumetta tai sydänlihastulehdusta. Näissä ollaan herkällä korvalla. Pelaajat ovat meillä myös aina harjoituksissa sykeseurannassa, joten poikkeamat huomataan.”

Toni Saksman kannustaa myös yrityksiä miettimään oman joukkueensa työoloja.

Toni Saksman kannustaa myös yrityksiä miettimään oman joukkueensa työoloja. ”Yrityspuolella kun työntekijät ovat 8 tuntia samassa työpisteessä, sillä on merkitystä, millaisessa ilmassa ihminen on. Työteho kasvaa ja sairastelu vähenee, kun ilma on puhdas.”

”Huonossa ilmassa pelaajan suorituskyky laskee. Olemme mieluusti turvaamassa huippu-urheilijoille parhaan mahdollisen hengitysilman. Upeaa tämä Suomen jääkiekkopuolen päänavaus KalPalta!” kiittää UniqAirin toimitusjohtaja Panu Riikonen.

”KalPan kanssa aukesi hienosti yhteistyö! KalPan johdossa ymmärrettiin ottaa heti pelaajien hyvinvointia ja sisäilman laatua varmistamaan ilmanpuhdistimet pukuhuoneisiin”, sanoo Keski-Suomen, Savon ja Karjalan asiakkaita palveleva Panu Parviainen UniqAirilta.

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää

Kotiin, toimistolle tai suurempiin tiloihin

Uniq-ilmanpuhdistin - musta lasi - UniqAir

Uniq 2-ilmanpuhdistin

899 €alk. 32,31 €/kksis. alv 24 %
Katso tuote