Ilmanlaatu kotona ja toimistolla – 5 askelta terveelliseen ilmaan

Uutisarkisto

2022

Ilmanlaatu tuntuu usein erityisen raikkaalta ulkoilmaan astuessa tai neuvotteluhuoneen oven avatessa pitkän palaverin jälkeen. Oletko pohtinut koskaan, mistä se johtuu?

Vastaus löytyy usein sisäilmasta, jonka huono laatu vaivaa vuosittain satoja tuhansia suomalaisia. Vaikutukset ovat moninaisia ja oireiden kirjo laaja. Yhteistä on se, että yleinen hyvinvointi kärsii, millä on suora yhteys ihmisten jaksamiseen ja suorituskykyyn sekä työpaikoilla että kodeissa.

Tänä päivänä tietoisuus heikon ilmanlaadun haittavaikutuksista on paremmalla tolalla kuin aiemmin. Niin työntekijät kuin asiakkaat ovat ryhtyneet arvostamaan ja suosimaan entistä enemmän yrityksiä, jotka panostavat tilojen puhtauteen ja turvallisuuteen. Haluathan tarjota perheellesi ja työyhteisöllesi tilat, jossa huono ilmanlaatu ei heikennä viihtyisyyttä ja aiheuta turhia sairaspoissaoloja?

Työpaikkojen lisäksi ilmanlaadusta on huolehdittava kotona. Siellä meitä ja perheitämme koettelevat monet tekijät homeesta lemmikkien hilseeseen, pakokaasuihin, kemikaaleihin, remonttihajuihin ja niin edelleen.

Tee tänä vuonna hyvinvointiteko ja lue alta viisiportainen suunnitelmamme, jota seuraamalla tutkit, paikannat ja korjaat sisäilmaongelman yrityksesi toimitiloissa tai kotonasi.

Ilmanlaadun parantaminen kotona ja työpaikoilla

  1. Tutki ja totea ilmanlaadun nykytila 

Jotta voit lähteä korjaamaan tilannetta, sinun on ensin selvitettävä lähtötaso. Hyvä tapa sisäilman laadun selvittämiseksi on suorittaa tilaan sisäilmamittaus. Se kertoo, minkälaisia pitoisuuksia ilmassa on, ja mitkä niistä ovat haitallisia. Mittaustulokset auttavat myös paikantamaan epäpuhtauksien alkujuuren.

Sisäilmatutkimuksessa selviää myös tilan ilmanvaihdon toimivuus. Kun ongelma on paikannettu, voidaan edetä suunnittelemaan sopivaa ilmanpuhdistusratkaisua.

Lue lisää 👉 Keskittyminen omaan hyvinvointiin ja ilmassa liikkuviin epäpuhtauksiin

  1. Selvitä, mikä on paras vaihtoehto ilman puhdistamiseen

Oli epäpuhtauksien syy mikä hyvänsä, ensimmäisenä on tärkeää saada poistettua niitä huoneilmasta niin pian kuin mahdollista. Liian usein ratkaisua etsitään avaamalla ikkunaa, sillä sieltähän sitä raikasta ilmaa tulee, eikö?

Ole tarkkana: tutkimus osoittaa, ettei tuulettaminen sekoita tilan ilmaa niin tehokkaasti, että epäpuhtaudet poistuisivat sieltä. Sinun kannattaa siis tutkia vaihtoehtoja, joiden tehokkuus voidaan osoittaa tutkitusti. Jatkuva ikkunatuuletus ei ole kuitenkaan realistinen vaihtoehto, sillä tuuletuksen myötä lämmin sisäilma karkaa ulos ja aiheuttaa siten merkittävää energiahukkaa. Tilalle tulee etenkin talven pakkaskeleillä epämiellyttävän kylmää ilmaa.

Lue lisää 👉 Saksalaistutkimus: Ikkunatuuletus ei ole riittävä keino viruksen poistamiseen sisäilmasta

  1. Hanki tarvittaessa ilmanpuhdistin

Yksi tehokkaimmista keinoista poistaa ilmasta epäpuhtauksia on ilmanpuhdistin. Muista, että tuuletin tai ilmastointilaite ei ole ilmanpuhdistin, vaikka usein näin saatetaan luulla. Ilmanpuhdistin on huipputeknologiaa täynnä oleva puhdistaja, joka saa koko tilan ilmamassan kulkemaan tehokkaasti sen suodattimien läpi aiheuttamatta vedon tunnetta tai häiritsevää ääntä. Sen ansiosta tilasta voidaan poistaa kaikki haitalliset hiukkaset ja kaasumolekyylit.

Hyvä esimerkki turvallisesta ja tutkitusti tehokkaasta ilmanpuhdistimesta on UniqAir. Suurempien toimitilojen vaativiin puhdistustarpeisiin sopii parhaiten tehokas ja hiljainen UniqAir PRO. Pienemmille toimistoille ja kotikäyttöön sopivin on tyylikäs UniqAir Uniq, joka pitää jopa 60m2 tilan puhtaana haitallisista kaasuista ja hiukkasepäpuhtauksista.

Jokaisessa Uniq-ilmanpuhdistimessa on n. 2 000 000 neliömetrin edestä epäpuhtauksia sitovaa pinta-alaa. Se vastaa noin 1 200:a HIFK:n jääkiekkokaukaloa.

Lue lisää 👉 Tutkittu, todennettu ja turvallinen teknologia ilmanpuhdistukseen

  1. Tutki ja kysele tilankäyttäjien oloa – onko voinnissa muutosta?

On tärkeää pitää mielessä, ettei tehokkainkaan ilmanpuhdistin yksin voi poistaa kiinteistöstä esimerkiksi homeongelmaa tai sen rakenteissa asuvia mikrobeja.

Tehokas ilmanpuhdistin on kuitenkin hyvä tapa ennaltaehkäistä oireiden syntymistä ja tuo nopean helpotuksen akuutissa tilanteessa. Mikäli tilan käyttäjät oireilevat jo, ilmanpuhdistimella voidaan parantaa ilmanlaatua niin pitkään, että saat korjattua perimmäisen syyn.

Kodeissa ongelman juurisyihin voi olla hankalaa vaikuttaa, sillä naapurin tupakointia tai sisälle pöllähtäviä pakokaasuja on vaikea estää. Silloin sinun kannattaa pitää ilmanpuhdistinta käytössä jatkuvasti ja seurata tilankäyttäjien vointia.

👉 Lue lisää: Käyttäjäkokemuksia UniqAir-ilmanpuhdistimista kodeissa ja työpaikoilla

  1. Tee tarvittaessa säätöjä ja mittauta huoneilman arvot uudelleen

Kun tarvittavat toimenpiteet ilmanlaadun parantamiseksi on tehty, kannattaa huoneilman pitoisuustasot mittauttaa uudelleen.

Mikäli huoneilmasta löytyy edelleen terveydelle haitallisia yhdisteitä, kannattaa esimerkiksi ilmanpuhdistimen sijoittelua tarkastella uudelleen. Se kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa ilmankierrolle ei ole esteitä, kuten ilmavirran eteen jäävät kaapit ja kalusteet. Varmista siis, että laite on sen toiminnan kannalta parhaalla paikalla. Asiantuntijamme auttavat sinua halutessasi valitsemaan UniqAirille sen toiminnan kannalta parhaan paikan.

Suo itsellesi, työntekijöillesi ja asiakkaillesi raikas ja puhdas ilma

Huono ilmanlaatu on asia, joka haittaa lukuisia suomalaisia työpaikkoja ja koteja. Onneksi voit välttyä ongelmilta, kun tartut sisäilma-asiaan ennakoivasti jo ennen oireilun alkua.

Ota yhteyttä UniqAirin asiantuntijoihin yhteyttä jo tänään. Autamme sinua löytämään parhaan ratkaisun ilmanlaadun parantamiseksi työpaikallasi tai kodissasi. Ryhdytään yhdessä töihin paremman jaksamisen ja hyvinvoinnin puolesta!

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää