Ilmanpuhdistimen valinta

Uniq kotona

Uutisarkisto

2022

Ilmanpuhdistimia on markkinoilla runsain määrin ja laitteissa käytetään erilaisia tekniikoita epäpuhtauksien poistamiseen ilmasta. Laitteiden runsauden pula saattaa tuskastuttaa, kun miettii mitä kaikkea tulisi huomioida ilmanpuhdistinta valittaessa. Oli kyse sitten ostamisesta tai vuokraamisesta.

Ennen ilmanpuhdistimen ostamista kannattaa selvittää miten ilmanpuhdistin vastaa tarpeitasi ja minkälaista tekniikkaa laite käyttää.

Tässä muutama apukysymys ilmanpuhdistimen valintaa varten.

  • Mihin käyttöön tarvitset laitetta?
  • Oletko hankkimassa laitetta väliaikaisesti, jolloin voi harkita laitteen vuokraamista vai oletko ostamassa laitteen omaksi?
  • Minkä kokoinen tila on kyseessä?
  • Miten paljon ääntä laite pitää?
  • Tarkista puhtaan ilman tuottomäärä (CADR) m3/h sekä kaasuille että hiukkasille. Huomaa, että tämä on eri kuin läpi virtaava ilmamäärä tunnissa.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös seuraaviin asioihin ilmanpuhdistinta valittaessa:

  • Mikä on laitteen puhdistusteho (pienhiukkasten kerääminen)?
  • Poistaako laite myös kaasumaiset epäpuhtaudet, kuten toksiinit ja haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC)?
  • Miten usein eri suodattimet tulee uusia tai huoltaa puhdistustehon säilyttämiseksi? Esimerkiksi kaasusuodattimet ovat hyvin usein vaatimattomat ja niiden elinaika on todellisuudessa muutamista viikoista pariin kuukauteen. Joskus kaasusuodatusta ei ole lainkaan.
  • Tarkista sopiiko kyseinen ilmanpuhdistin varmasti tilaan, esimerkiksi jos kyseisessä tilassa tulee huomioida erityisvaatimuksia tai tilan muotoa.
  • Tuottaako ilmanpuhdistin sivuaineita, kuten ultrapieniä hiukkasia, otsonia, aldehydejä, vaarallisia varattuja partikkeleita, voimakkaita hapettajia tai muuntuneita yhdisteitä? Tyypillisesti näitä haitallisia sivutuotteita syntyy plasma-, ionisointi-, ultravioletti-, sähkö- ja fotokatalyysisuodatuksessa.

Huomaathan, että ilmanpuhdistin ei korjaa home- tai muita ongelmia, puutteellista ilmanvaihtoa tai korvaa normaalia siivoamista. Mikäli kyse on tilapäisestä avuntarpeesta, niin laitteesta voi olla merkittävä apu ja helpotus varsinaisen ongelman korjaamisen ajan.

Lue myös vinkit toimivan ilmanpuhdistimen valintaan:
Näillä minimikriteereillä varmistat saavasi toimivan ilmanpuhdistimen

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää