Koronavirus leviää myös ilmateitse – UniqAir-ilmanpuhdistin minimoi riskiä

Uniq kotona

Uutisarkisto

2022

UniqAirin ilmanpuhdistimilla on mahdollista pienentää koronaviruksen leviämisen riskiä vaiheittaisessa yhteiskunnan avaamisessa ja työpaikoille palaamisessa.

Vastuullisuus korostuu nyt entisestään ravintoloiden avautuessa, etätyöläisten palatessa toimistoille ja ihmismäärien kasvaessa kauppakeskuksissa. Tarttumisriskiä lisäävien aerosolipilvien aktiivisen poistamisen laiminlyöminen on riskipeliä koko yhteiskunnan kustannuksella.

Viimeisimmät tutkimukset ja ohjeet vahvistavat lääkäreiden ja asiantuntijoiden keskuudessa jo pitkään vallinneen käsityksen viruksen leviämisestä ilmateitse.

Tutkimustuloksiin perustuvat ohjeet miten välttää koronaa

Uusi Suomi (27.5.2020) uutisoi Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, VTT:n ja Helsingin yliopiston yhteishankkeen tutkimustuloksiin perustuvasta ohjeistuksesta. Ohjeistus antaa suuntaviivoja sille, kuinka koronaa kantavien aerosolipilvien tartuttavuusriskiä voi välttää.

Tutkimuksen mukaan mitä pidempään ja tiiviimmin julkisessa sisätilassa oleskellaan, sitä suuremmaksi virusten tartuntariski kasvaa.

Työvuoroja limittämällä ja hyvällä ilmanvaihdolla voidaan parantaa työpaikkojen turvallisuutta.

Kun ihminen puhuu, yskäisee tai aivastaa, hengitysteistä poistuu pisaroita, jotka voivat kantaa mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia.

Koronan leviäminen ilmateitse

Tutkimus ja simulaatiot osoittavat, että käytännössä kaikki alle 50 mikrometrin kokoiset pisarat – joita on yskiessä syntyneistäkin suuri osa – kuivuvat ennen lattiaan osumista hiukkasiksi, jotka jäävät leijumaan sisäilmavirtausten mukana.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että näiden hiukkasten viruspitoisuus voi riittää aiheuttamaan koronatartunnan. Riski voimakkaalle altistumiselle on merkittävä jopa neljän metrin päässä yskäisijästä.

Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto aloittivat maaliskuussa yhteishankkeen, jonka tarkoitus on tutkia koronaviruksen kulkeutumista ja leviämistä sisäilmassa.

Tutkijoiden ohjeistus etäisyyden pitämisestä on hyvä lähtökohta, kun mietitään turvallisuusratkaisuja avokonttoreihin, ravintoloihin ja muihin julkisiin tiloihin.

Suositellut turvaetäisyydet on käytännössä haastavaa toteuttaa ja mahdoton ylläpitää ja valvoa jatkuvasti. Ihmisten liikkuminen, ovien avaaminen sekä ilmanvaihdon aiheuttama ilmavirtaus levittävät tarttumisriskiä kantavia aerosoleja tehokkaasti hyvinkin pitkälle.

Näiden aerosolipilvien ilmassa leijumisaika on mahdollista lyhentää murto-osaan UniqAir-teknologiaan perustuvilla ilmanpuhdistimilla.

Testattu ilmanpuhdistusteknologia

UniqAir-teknologia on testattu VTT:n laboratoriossa alkuvuodesta ja tulosten mukaisesti erotusaste pienhiukkasille on yli 99 %.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että myös koronavirus saadaan suodatettua pois hengitysilmasta.

Talteen otetut virukset kuolevat suodattimessa viimeistään 72 tunnin kuluessa, sillä ilman elävää isäntäsolua viruksella ei ole selviytymisen ja jakaantumisen edellytyksiä. UniqAir-teknologialla saavutetaan yli 99% erotusaste myös kaasumaisille epäpuhtauksille.

UniqAir Oy toimitti huhtikuussa merkittävän tilauksen terveyssektorille Saksaan. Saksan kauppa osoittaa UniqAir-teknologian täyttävän EU-tasoisen erittäin kriittisen tarkastelun ja arvioinnin. Saksassa on tartuttu toimeen riskien hallitsemiseksi yhteiskunnan avautuessa.

Samanlaista asiaan vakavasti suhtautumista olisi toivottavaa nähdä myös Suomessa laajalla rintamalla. Askeleita tähän suuntaan on jo otettukin. Valveutuneita palvelualan yrityksiä on jo ryhtynyt toimiin ja he ovat suojanneet asiakastilojaan UniqAir-teknologialla. Kiitos heille esimerkillisen vastuullisuuden osoittamisesta.

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää