Saksalaistutkimus: Ikkunatuuletus ei ole riittävä keino viruksen poistamiseen sisäilmasta

Uutisarkisto

2022

Tutkimus toteutettiin aidossa koululuokkaympäristössä saksalaisen TÜV SÜDin toimesta ydinvoimaloiden vuotomittauskriteereillä. Testilaitteina tutkimuksessa olivat UniqAirin ilmanpuhdistimet.

Yksi maailman tunnetuimmista tutkimusorganisaatioista TÜV SÜD on testannut ja todentanut aiemman UniqAir-ilmanpuhdistimilla tehdyn supertietokonesimulaation tulokset nyt myös todellisessa ympäristössä.

Äärimmäisen tarkoilla kriteereillä ja mittaustekniikalla toteutettu tutkimus suoritettiin kahdessa luokkahuoneessa saksalaisessa koulussa ja siinä testattiin, kuinka ilman viruspitoisuus muuttuu tuulettamalla sekä ilmanpuhdistimien avulla.

Testaus suoritettiin siten, että ilmanpuhdistimet sijoiteltiin tarkoituksella epäoptimaalisesti tilaan kuten esimerkiksi huoneen nurkkaan. Näin varmistettiin, ettei sijainti voinut vaikuttaa ilman viruspitoisuuden muuttumiseen.

TÜVin tutkijoiden mukaan tutkimuksessa käytettiin merkkiaineena perfluorohiiliyhdisteitä, joita on käytetty muun muassa Yhdysvalloissa vuosikymmenien ajan ydinvoimaloiden vuotojen sekä sotilassuodattimien testaamisessa.

Pelkkä tuuletus ei riitä viruksen poistamiseen ilmasta

Tuloksien mukaan pelkkä tuuletus ei riitä viruksen poistamiseen ilmasta, vaan tilaan tarvitaan ilmanpuhdistin. TÜV toteaa UniqAir PRO -ilmanpuhdistimen teknologian sekoittavan ilmaa kaikkialla huoneessa optimaalisesti ja hiukkasten vähenevän merkittävästi huoneen kaikilla alueilla riippumatta laitteen sijoittelusta.

Kuvat: TÜV

"UniqAirin puhdistimilla saavutettiin ratkaiseva viruspitoisuuden aleneminen vaikka puhdistinta käytettiin tarkoituksella vain osateholla", toteaa Panu Riikonen, UniqAirin toimitusjohtaja.

"Laitteemme huuhtelevat huoneen ilmatilaa kaikkiin suuntiin: epäpuhdas ilma imetään laitteen yläosasta ja puhdas ilma palautetaan alaosasta, jotta viruspitoisuus saadaan laskettua. UniqAir takaa parhaan ilman sekoittumisen teknologiansa takia ja muun muassa tämä erottaa meidät muista markkinoilla olevista toimijoista."

Tutkimuksen toteuttaja TÜV SÜD on maailman arvostetuimpiin kuuluva auditointi- ja sertifiointiorganisaatio. Se toimii erityisesti terveyteen, hygieniaan ja turvallisuuteen liittyvillä tuote- ja sovellusalueilla. TÜVin tutkimustulokset ovat puolueettomia.

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää