Sisäilmanpuhdistimet antavat lisäaikaa päätökselle

Sisäilmanpuhdistimet antavat lisäaikaa päätökselle - Artikkelit - UniqAir

Uutisarkisto

2022

Modernit, ammattikäyttöön tarkoitetut sisäilmapuhdistimet mahdollistavat sisäilmaongelmaisen tilan käytön, kunnes peruskorjaus aloitetaan tai uusi rakennetaan.

Otteita Rakennuslehdessä 11.9.2015 julkaistusta artikkelista. Teksti: Dakota Lavento.

Näyttelijäntien kupeessa Pohjois-Haagassa Helsingissä toimiva, noin sadan lapsen päiväkoti Ella ei viehättävämmässä ympäristössä voisi enää sijaita. Sen suuri, luonnonkaunis piha jättimäisine kuusineen tarjoaa ihanteelliset mahdollisuudet leikkiin ja liikkumiseen.

Vuonna 1979 valmistuneen kiinteistön tila onkin sitten surullinen tarina.

Kiinteistöpäällikkö Rauli Lehtonen päiväkodin kiinteistön omistavasta Heka Oy:stä kertoo, että kysymyksessä on malliesimerkki 1970-luvun riskirakenteesta: ”Rakennuksessa ei ole sokkelia ja se on alun perinkin rakennettu kuoppaan, suolle ja huhujen mukaan lähteen päälle.” Rakennuksen kattoa korjattiin jo vuonna 1999 ja kertaalleen talon IV-koneetkin on vaihdettu.

Syksyllä 2014 tutkittiin näytepaloja seinärakenteista ja Wise Groupin tekemässä tutkimuksessa sisäilmasta löytyi jo niin paljon mikrobeja, että tilanteelle oli tehtävä nopeasti jotakin.

”Koko julkisivurakenne olisi purettava ja uusittava. Käytännössä siis rakennus olisi rakennettava uudestaan”, Lehtonen summaa.

Uusi päiväkodinjohtaja Maarit Markkanen tuli elokuussa päiväkotiin, jolle etsitään korvaavia tiloja. Väliaikaisella ratkaisulla aikaa on onneksi saatu muutamaksi vuodeksi.

Tekohengitystä ilmanpuhdistimilla

Joulukuussa 2014 rakennuksen ilmanvaihto ylipaineistettiin niin, etteivät epäpuhtaudet pääse siirtymään seinärakenteista sisäilmaan.

Huonetiloihin vuokrattiin 14 lappeenrantalaisen UniqAir Oy:n sisäilmanpuhdistinta.

UniqAir-puhdistin kierrättää sisäilman kolmen suodattimen läpi. Niistä esisuodatin suodattaa suurimmat epäpuhtaudet, kuten huone- ja siitepölyn, aktiivihiilisuodatin kaasumaisia epäpuhtauksia sekä tupakanhajua ja HEPA-suodatin pienhiukkasia.

”Ilmanpuhdistin on nopea ensiapu, jonka vaikutus alkaa tuntua jo muutamassa tunnissa. Se antaa sitten aikaa miettiä, mitä rakennukselle pitemmällä aikavälillä kannattaa tehdä”, Ari Piispanen UniqAirista sanoo.

Maarit Markkanen sanoo, että Päiväkoti Ellan henkilökunta suhtautuu ilmanpuhdistimien tehoon toiveikkaasti. Osan mielestä sisäilma on aikaisempaan verrattuna huomattavasti puhtaampaa ja raikkaampaa. ”Sisäilman laatu on niin henkilökohtainen asia. Osa reagoi siihen muita herkemmin", hän muotoilee.

Rakennukseen asennettiin myös mittalaitteet, jotka tarkkailevat painetilannetta jatkuvasti.

”Paineistus ja ilmanpuhdistimet ovat tekohengitystä, jolla saadaan aikaa pysyvän ratkaisun etsimiseen. Vanhassa rakennuksessa hyvän tilanteen löytäminen on aina tasapainon hakemista”, kiinteistöpäällikkö Rauli Lehtonen huomauttaa.

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää

Kotiin, toimistolle tai suurempiin tiloihin

Uniq-ilmanpuhdistin - musta lasi - UniqAir

Uniq 2-ilmanpuhdistin

899 €alk. 32,31 €/kksis. alv 24 %
Katso tuote
UniqAir PRO

UniqAir PRO

Katso tuote