Takanlämmitystä turvallisesti – nämä vinkit säästävät terveyttäsi

Uutisarkisto

2022

Tulevaa talvea odotetaan monessa kodissa huolestuneissa tunnelmissa. Talvesta on tulossa kylmä ja Venäjän hyökättyä Ukrainaan energiansaanti Suomessa on vaikeutunut. Energiakriisin seurauksena sähkön hinta on noussut niin korkeaksi, että sen kulutusta on säädeltävä kaikin keinoin. Sähkölämmityksen hinnan noustessa epärealistisen korkeaksi monessa kodissa aiotaankin panostaa tulevana talvena puulla lämmittämiseen. Palamisen yhteydessä syntyy kuitenkin terveydelle haitallisia yhdisteitä, joiden kitkemiseen huoneilmasta turvallinen ilmanpuhdistin on energiatehokas ratkaisu.

Puun poltto ja hiukkaset – mitä palaessa oikein tapahtuu?

Puun palamisesta syntyvistä pienhiukkasista on puhuttu pitkään. Jopa ehkä niin pitkään, että viesti on alkanut jo menettää voimaansa, sillä onhan puuta poltettu suomalaisissa kodeissa ja mökeissä jo kauan, ennen kuin muista lämmitysmuodoista oli tietoakaan. Puun poltosta syntyvä savun tuoksu yhdistyykin suomalaisten mielissä kodikkuuteen ja lämpöön. Koska mielikuvat ovat positiivisia, puun poltosta johtuvat negatiiviset terveysvaikutukset pääsevät unohtumaan.

Sen verran merkittävästä asiasta on kuitenkin kyse, että 1960-luvulla kaukolämpöverkostojen yleistyessä – ja puun käytön vähentyessä – ilmanlaatu koko Suomessa parani merkittävästi. Energiakulujen noustessa viime vuosien aikana ilmansaastearvot ovat kuitenkin merkittävässä nousussa. Monelle voikin tulla yllätyksenä, että esimerkiksi kaikista haitallisimpien, alle 2,5 mikrometrin kokoisten PM 2.5 -partikkelien määrä nousee myös kohisten. Pienen kokonsa vuoksi kyseiset partikkelit pääsevät helposti keuhkoihin ja sitä kautta verenkiertoon.

Moni saattaa tuntea pahamaineiset PM 2.5 -partikkelit nimeltä uutisista, joiden kuvissa esimerkiksi Kiinan savusumuisten suurkaupunkien ihmiselämälle sopimattoman ilmanlaadun syyksi mainitaan juuri PM 2.5. Se ei toki ole ainoa haitallinen päästö, jota puun palaessa syntyy. PM 2.5:n lisäksi puun poltossa syntyy yhdisteitä, joita THL:n selvityksen mukaan ovat:

  • Mustan hiilen BA-päästöt
  • Soluille myrkylliset ja syöpää aiheuttavat PAH-päästöt
  • Haisevat ja limakalvoja ärsyttävät VOC-päästöt
  • Hiilimonoksidin CO-päästöt

Puulla lämmittämisessä syntyvien päästöjen vaikutus terveyteen on saattanut jo ehtiä unohtumaan, mikäli et ole tähän mennessä altistunut niille paljoa. Jos takkaa tulee lämmitettyä vaikka kerran tai pari viikossa, voit vielä tuntea vointisi hyväksi. Tulevana talvena monessa kodissa puulämmityksestä tulee kuitenkin jokapäiväistä ja on äärimmäisen tärkeää tietää, miten puulla lämmittämisen terveydelle haitallisia vaikutuksia voidaan minimoida.

Hiukkasten ja yhdisteiden negatiiviset terveysvaikutukset voivat yllättää

Puuta poltettaessa syntyvien hiukkasten vaikutusta ei välttämättä tunne heti. Toiset ovat niille herkempiä ja voivat siten tuntea altistumisen merkit nopeammin, kun taas toisille hiukkasaltistumiset voivat tuottaa oireita vasta ajan kuluessa. Kaikista vaikeimmassa asemassa ovat kuitenkin sydän- ja hengitystiesairaat, jotka voivat saada vakaviakin oireita huonoista puunpolttotavoista.

Huonoista puunpolttotavoista syntyneiden yhdisteiden koostumuksen tulisi huolestuttaa erityisesti lapsiperheitä: palamisesta syntyvä savu muistuttaa hyvin paljon esimerkiksi tupakansavua ja pakokaasua, joiden tiedetään olevan äärimmäisen suuria terveysriskejä erityisesti vielä kehittymättömille elimistöille.

Kaiken kaikkiaan puunpoltosta syntyvien negatiivisten terveysvaikutusten kirjo on laaja. Vähimmillään se voi tuottaa lyhyellä aikavälillä kiusaa ja ärsytystä, mutta altistuksen pitkittyessä vakavien sairauksien riski nousee huomattavasti. Yhtä lailla, on tärkeää ottaa käyttöön kaikki keinot, joilla huoneilman epäpuhtauspitoisuuksia voidaan laskea tehokkaasti ja turvallisesti. Yksi parhaimmista keinoista on sisäilman puhdistin, jota myös THL suosittelee terveysriskien minimoimiseksi.

Turvaa terveytesi turvallisella ilmanpuhdistimella – saat samalla aimo annoksen mielenrauhaa

Jos olet vasta nyt herännyt palamisen seurauksena syntyvien pienhiukkasten haitallisuuteen, saatat olla huolestunut ja pohtia, mitä asialle voi tehdä.

Sen lisäksi, että sinun on ehdottomasti huolehdittava siitä, että tulisijassa poltetaan aina vain hyvälaatuista ja kuivaa puuta vain pari tuntia vuorokaudessa ja että nuohouksesta huolehditaan kunnolla, kannattaa sinun lisäksi harkita kotiisi tai vapaa-ajan asuntoosi sellaisen ilmanpuhdistimen hankkimista, joka on tarpeeksi tehokas huuhtomaan ilmaa, vaikka tulta pidettäisiin yllä pidempäänkin.

Tehokas ja turvallinen ilmanpuhdistin kuten kotikäyttöön suunniteltu UniqAir Uniq ja työympäristöihin suunniteltu UniqAir Pro ovat tieteellisesti osoitettu olevan tehokkaimpia keinoja puhdistaa vaikkapa koko olohuoneen ilma kaikista palamisen tuottamista epäpuhtauksista.

Kuinka turvallinen ja tehokas ilmanpuhdistin sitten toimii, ja mitä ilmanpuhdistimen valinnassa tulee huomioida?

  • Huoneilman riittävän huuhtelukyvyn varmistaminen. Mikäli ilmanpuhdistin ei kykene kierrättämään ilmaa tarpeeksi tehokkaasti sen suodattimien läpi, puun polttamisen tuottamat epäpuhtaudet pysyvät ilmassa pidempään ja päätyvät siten helpommin keuhkoihin. UniqAir Uniq pitää jatkuvasti puhtaana jopa 60m2 tilan ilman, eli reippaammankin kokoisen olohuoneen ilma pysyy puhtaana ilman vedontunnetta!
  • Sellaisen ilmanpuhdistimen valitseminen, jonka suodatusteknologia sitoo palamisen aiheuttamat epäpuhtaudet. Tässä kannattaa olla tarkkana – monia ilmanpuhdistimia mainostetaan korkeilla suodatusprosenteilla, mutta todellinen teho syntyy vasta, kun suodatusteknologia voidaan yhdistää riittävään huuhtelukykyyn. UniqAirin suodatuskyky perustuu kolmivaiheiseen suodatusteknologiaan, joka suodattaa 100 % esimerkiksi VOC-päästöistä ja 99,7 % terveydelle haitallisista pienhiukkasista, ulottaen vaikutuksen koko huonetilaan.

Erinomaisen huuhtelukyvyn ja takuulla sinut sekä perheesi terveenä pitävän suodatusteknologian lisäksi kannattaa myös muistaa käytön jokapäiväinen mukavuus.

Sähkönkulutus, design ja melutaso – näitä et halua unohtaa!

Terveys ja turvallisuus on kaiken A ja O. Ota lisäksi huomioon, että ilmanpuhdistin täytyy sijoittaa huoneessa sellaiseen paikkaan, jossa ilma pääsee kulkemaan sen läpi niin, ettei nurkkiin tai huonekalujen taakse jää pyörimään puhdistamatonta ilmaa. Se tarkoittaa sitä, että ilmanpuhdistin täytyy monesti sijoittaa hyvinkin näkyvälle paikalle. UniqAir Uniq on markkinoiden tyylikkäin ratkaisu ja sopii minimalistisen ulkomuotonsa ansiosta vaativammankin sisustajan kotiin!

Ota huomioon myös ilmanpuhdistimen tuottama melutaso. Tuntuuko siltä, että heräät välillä jääkaapin kompressorin hurinaan tai ilmalämpöpumpun käynnistymiseen? Jos olet herkkäuninen, UniqAir on varma valinta. Hiljaisella asetuksella UniqAirin melutaso tippuu alle 25 desibelin, joka on kirjaimellisesti kuiskaustakin hiljaisempi. Olipa UniqAir sitten makuuhuoneessasi tai olohuoneessa, sen tuottama ääni ei varmasti häiritse.

Parhaan ilmanpuhdistimen valinnassa on erityisen tärkeää huomioida myös energiankulutus. Puulla lämmittämisestä kalliin energian aikaan saadaan kestävää ja turvallista vain sitten, kun palamisesta syntyvät vaaralliset yhdisteet saadaan kuriin kohtuullisilla kuluilla. UniqAirin Uniqin energiankulutus on maksimitehollakin vain 85 W, joka on samaa luokkaa monesta kodista löytyvän LED-telkkarin kanssa.

Se tarkoittaa, että lämmittäessäsi tulisijaa esimerkiksi kolme tuntia illassa tiukkoina pakkaspäivinä, puhdistimen energiankulutus on 85 W = 0,085 kW * 3 h = 0,255 kWh illassa. Näin hinnaksi per päivä syntyy vain 0,255 kWh * 23,5 c/kWh* = 5,99 c ≈ 0,06 €. Kun poltat tulisijassasi hyvää, kuivaa puuta ja pidät huolen huoneilman puhtaudesta UniqAirin ilmanpuhdistajalla, pääset nauttimaan puulla lämmittämisen ilosta ja tunnelmasta, eikä sähkölaskukaan tuota harmaita hiuksia.

Hanki UniqAir Uniq kotiisi jo tänään vain 45,89 €/kk!

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää