Terveellinen sisäilma Kommilan apteekissa Varkaudessa

Uutisarkisto

2022

Apteekkari halusi varmistaa puhtaan ja terveellisen sisäilman Kommilan apteekissa Varkaudessa

Puhtaan sisäilman vaikutukset terveyteen ja jaksamiseen töissä ovat olleet esillä jo useamman vuoden. Tiedetään, että terve sisäilma on hyväksi henkilöstölle ja lisäksi myös asiakkaista on mukavaa asioida raikkaissa ja puhtaissa tiloissa. Viime vuosina koronapandemia-aika on lisännyt puhetta ja huolta ilmassa leviävistä viruksista ja bakteereista.

Apteekit myyvät lääkkeitä ja terveystuotteita ja apteekkien tilat mielletään mahdollisimman hygieenisiksi paikoiksi jo lähtökohtaisesti. Puhtauden varmistamiseksi tulee apteekkitilan sisäilman olla terveellinen ja turvallinen.

Asiakaskunnan ikähaitari on suuri ja asiakkaat voivat olla myös sairaita tai heikkokuntoisia. Ei siis ole ihme, että apteekeissa on alettu kiinnittää huomiota sisäilmaan ja siihen, mitä sen eteen voidaan tehdä!

Kommilan apteekissa Varkaudessa sisäilmaa puhdistetaan UniqAirin ilmanpuhdistimilla.

UniqAirin ilmanpuhdistimet ovat kotimaisia ja ne on testattu lukuisissa erilaisissa tutkimushankkeissa sekä suomalaisten että kansainvälisten tutkimusorganisaatioiden toimesta. Niiden kolmivaiheinen suodatusteknologia takaa ensiluokkaisen puhdistustehon ja suodattaa sisäilmasta kaikki terveyttä uhkaavat epäpuhtaudet: huone-, eläin- ja siitepölyn, kaasumaiset epäpuhtaudet, kuten ilmansaasteet, toksiinit ja hajut sekä mikrobit, homeitiöt ja virukset sekä bakteerit.

Apteekkari Anri Nyyssönen piti aiemmin apteekkia Pihtiputaalla ja koronapandemian aikana apteekkiin hankittiin UniqAir-ilmanpuhdistimet varmistamaan henkilökunnalle ja asiakkaille mahdollisimman terveellinen ja turvallinen olo.

Ilmanpuhdistimia oli harkittu aiemminkin, koska kivijalka-apteekin sisäilmaan pääsi kadulta ovea avattaessa katupölyä ja siitepölyä, mikä näkyi pinnoilla asiakastiloissa.

Apteekin ilmanvaihto oli edellisenä syksynä puhdistettu ja tasapainotettu ja apteekkari halusi tehdä kaiken voitavansa henkilökuntansa ja asiakkaidensa viihtyvyyden eteen ja varmistaa mahdollisimman terveellisen ilman myös koronakeväänä.

”Korona-ajan ja rajoitusten alkaessa keväällä 2020 keskusteltiin paljon siitä, että aerosolit, joita koronapotilaat yskiessään mahdollisesti levittävät, leviävät hyvinkin laajalle alueelle sisäilmassa. Turvaväli, joka tuolloin oli 2 metriä, ei riitä torjumaan aerosolialtistusta. Tässä tilanteessa minulle esiteltiin UniqAir -ilmanpuhdistimet, joita käytetään muuallakin terveydenhuollossa puhdistamaan sisäilmaa viruspartikkelien kokoisista ja sitä isommista partikkeleista. Tämä sai kiinnostumaan laitteesta ja kokeilemaan sitä apteekillani”, Nyyssönen kertoo.

Nyyssönen päätyi valitsemaan UniqAirin ilmanpuhdistimet apteekkiinsa Pihtiputaalle, koska ”UniqAirin ilmanpuhdistimista esiteltiin vakuuttava määrä tutkimuksia ja referenssejä niiden käytöstä erilaisissa ympäristöissä. Laitetta käyttävien tahojen lista on vaikuttavan pitkä. Myös käyttö terveydenhuollossa kertoi mielestäni siitä, että laite on luotettava partikkeleiden suodattamiseen myös apteekin kaltaisessa ympäristössä, jossa liikkuu mahdollisesti hengityselinoireisia asiakkaita. Myös työsuojelullinen näkökulma houkutteli kokeilemaan ilman tehokkaampaa puhdistamista koronakeväänä.”

Nyyssönen kertoo, että ”Pihtiputaalla asiakkailta on tullut paljon hyvää palautetta - sisäilmaa kehutaan raikkaammaksi ja vähemmän "painostavaksi" kuin ennen. Koronasuojautumista ja apteekin vastuullisuutta myös koronan torjunnassa on kiitelty. Henkilökunta pitää laitteiden työsuojelullista merkitystä arvossa. Ja kyllähän, kun laitteen kannen alle kurkistaa, näkee, kuinka paljon siellä on ilmasta kertynyttä ja kadulta tuplaovien läpikin kertynyttä pölyä.”

Puhtaus on havaittu paitsi aistein myös mittauksilla

Pihtiputaan apteekissa tehtiin myös sisäilmamittauksia apteekin sisäilmasta samalla kun tutkittiin valmistustilojen puhtautta.

”Kyseiset mittaukset eivät ole virallisia sisäilmamittauksia, mutta apteekilla suoritetun valmistustilojen ilmanvirtausmittauksen yhteydessä keväällä 2021 otettiin kokeeksi myös muutama mittaus apteekin tavallisesta sisäilmasta. Niiden tulos oli, että apteekissamme oli sillä hetkellä partikkeleita sisäilmassa vain kymmenesosa siitä, mitä pahimmillaan on saatu sisäilmanäytteistä muualla” apteekkari kertoo ja jatkaa, että vaikka ”tulos on toki epävirallinen, se kertoo mielestäni hyvin sen, millä tavalla ilmanpuhdistimet ovat saaneet ilmanlaatua puhtaammaksi. Puhtaus on siis havaittu paitsi aistein myös mittauksilla.”

Ilmapuhdistimet olivat mittauksen aikoihin olleet jatkuvasti päällä ja käytössä vuoden ajan.

Kokemukset UniqAir ilmanpuhdistimista olivat niin hyviä, että kun Nyyssönen vaihtoi uuteen apteekkiin Kommilaan, halusi hän ilmanpuhdistimet ehdottomasti myös sinne.

Nyt Kommilan apteekki Varkaudessa palvelee asiakkaita entistäkin raikkaammassa ja puhtaammassa sisäilmassa!

”Tullessani Kommilan apteekkiin apteekkariksi keväällä 2022 tilanne oli edelleenkin sama kuin kaksi vuotta sitten: koronasuojautuminen jatkuu terveydenhuollon toimipisteissä ja apteekeissa, työsuojelullinen näkökulma on säilynyt ennallaan myös sisäilmasta torjuttavien viruspartikkeleiden suhteen. Myös Kommilan apteekki on niin ikään kivijalka-apteekki, jossa ulkoa kantautuu maaseutuapteekkia enemmän katupölyä ja hiekoitushiekkaa sisälle. Tämä myötävaikutti suuresti hankintaan.”

”Kommilassa laitteet ovat vielä tuoreet, ja vasta keräilemme kokemusta. Omasta mielestäni sisäilma tuntuu raikkaammalta ja odotan, että käytön myötä on pikkuhiljaa havaittavissa samanlainen mikropölyn katoaminen sisäilmasta, mikä on havaittu myös Pihtiputaalla. Aikaahan siinä menee, mutta tulos ja sisäilman tuntuma on ollut niin paljon parempi, että jaksan odottaa”, tuore Kommilan apteekkari sanoo.

”Meillä asiakastilassa olevat valkoiset Pro-laitteet sopivat hyvin apteekin sisustukseen. Korona-aikana ne poistavat myös henkilökunnan ja itsenikin stressiä koronasuojautumisesta ja niillä on työsuojelullista merkitystä”, apteekkari kertoo.

Tyytyväinen UniqAirin myyntiin ja huoltoon

Nyyssönen kertoo olevansa tyytyväinen UniqAirin myyntiin ja huoltoon. Kuopion ja Savon alueen asiakkuuspäällikkö Panu Parviaisen kanssa yhteistyö sujui ammattitaitoisesti ja mukavasti.

”UniqAirin myyntitapahtumassa kerrotaan todellisista vaikutuksista ja tutkimustuloksista. Laitteet toimitetaan nopeasti, asennetaan saman tien eikä niitä tarvitse odottaa pitkiä aikoja. Vuokralaitteiden huolto on helppo: itse ei tehdä mitään muuta kuin annetaan laitteiden olla päällä 24/7. Huolto tapahtuu huomaamattomasti ja siitä ei tarvitse muistuttaa tai sitä mitenkään erityisesti muistaa apteekissa.”

Kommilan apteekissa henkilökunnalle ja asiakkaille tarjotaan mahdollisimman puhdas ja turvallinen sisäilma ja apteekkari suositteleekin laitteita

”Suosittelen - ne ovat yksi tekijä mikä tekee apteekkini turvallisemmaksi ja terveellisemmäksi asioida.”

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää