Tiedätkö, mitä hengität? Huono sisäilma voi aiheuttaa laajan kirjon oireita

UniqAir puhdasta sisäilmaa kodin eri tiloihin

Uutisarkisto

2022

Liikunnan ja laadukkaan unen terveysvaikutuksia ei epäile enää kukaan – elinympäristömme ilman laadusta ei kuitenkaan juuri puhuta, huomauttaa sisäilma-asiantuntija.

Siitepöly- ja katupölykausi on täällä. Sen huomaavat hengitysteissään muutkin kuin vain allergikot ja astmaatikot. Ensimmäiset siitepölyt kulkeutuvat Keski-Euroopasta ilmavirtausten mukana Suomeen jo maaliskuussa. Vilkasliikenteisten teiden varsilla asuvat voivat havaita ikkunalaudoistaan, että jopa 80 % ulkoilman epäpuhtauksista kulkeutuu sisätiloihin.

Huono sisäilma voi aiheuttaa oireita myös perusterveille. Harva tietää, että ilmanlaatua heikentävät monet aivan arkisetkin tekijät.

“Huonolta sisäilmalta voi olla vaikea suojautua, sillä harvoin voimme valita ilmaa, jota hengitämme”, huomauttaa suomalaisen ilmanpuhdistinvalmistajan UniqAirin toimitusjohtaja Panu Riikonen.

Sisäilmaoireista ei kärsitä vain hometaloissa

“Tavallisenkin kodin sisäilmasta löytyy epäpuhtauksia, jotka voivat tulla esimerkiksi rakennusmateriaaleista, ihmisistä, tekstiileistä sekä ulkoilmasta”, Riikonen muistuttaa.

Muun muassa liikenteen, teollisuuden ja puunpolton aiheuttamat, halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin pienhiukkaset tunkeutuvat keuhkojen ääreisosiin ja aina keuhkorakkuloihin saakka. Alle 0,1 mikrometrin ultrapienet hiukkaset voivat kulkeutua keuhkoista verenkiertoon ja vaikuttaa elimistössä pitkiäkin aikoja. Pitkäaikaisen pienhiukkasaltistumisen on todettu jopa lyhentävän elinikää.

Hyvä sisäilma on yhä enemmän myös viihtyvyystekijä.

“Julkista keskustelua dominoivat homeitiöt ja pienhiukkaset, mutta sisäilmaongelmaan puuttuminen voi tarkoittaa myös huone- ja siitepölyn, hajujen kuten tupakan ja ammoniakin, mikrobien ja muiden allergisten reaktioiden aiheuttajien poistamista sisäilmasta. Hyvä sisäilma on yhä enemmän myös viihtyvyystekijä”, Riikonen tähdentää.

Sisäilmasta sairastumista ja poissaoloja

Sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat vuosittain sadoilletuhansille suomalaisille laajan kirjon oireita. Ylähengitystieärsytykset ja -infektiot, silmien ja limakalvojen ärsytysoireet, päänsärky, pahoinvointi ja väsymys voivat olla peräisin huonosta sisäilmasta.

Epäpuhtauksille voi yliherkistyä esimerkiksi oppilaitosten ja työpaikkojen ongelmatiloissa. Tällöin pienetkin epäpuhtaudet kodin muuten terveessä sisäilmassa saattavat aiheuttaa oireita.

Sisäilmaongelmat voivat johtaa sairauskierteeseen, joka näkyy kasvavina poissaoloina.

“Ongelman kanssa ei tarvitse kärvistellä”, Riikonen muistuttaa. “Oikeanlaisella ilmanpuhdistimella voidaan poistaa sisätilan hengitysilmasta oireita aiheuttavat epäpuhtaudet.”

Suomalainen innovaatio tekee ilmasta helpompaa hengittää

UniqAirin koteihin ja pieniin toimistoihin kehittämä uusi Uniq-ilmanpuhdistin suodattaa ilmasta kaikki terveyttä uhkaavat epäpuhtaudet. Se poistaa jopa 100 % kaasumaisista yhdisteistä, kuten haihtuvat orgaaniset yhdisteet, otsonin, ilmansaasteet, toksiinit ja hajut sekä 99,97 % pienhiukkasista, kuten mikrobit, homeitiöt ja mikromuovin.

Ylivoimaisen ilmanpuhdistimesta tekee sen kolme suodatinta ja ainutlaatuinen aktiivihiiliyhdistelmä. Teknologiaa on kehitetty yhteistyössä Aalto-yliopiston sekä Suomen Puolustusvoimien taistelukaasuasiantuntijoiden kanssa. Se on jo vuosia ollut käytössä ja auttanut menestyksekkäästi julkisten tilojen sisäilmaongelmissa.

“Puhdas sisäilma on osaltaan terveyden ylläpitoa, mutta myös kokonaisvaltaista hyvinvointia: virkeyttä, oireetonta oloa ja laadukasta elämää”, Riikonen sanoo.

Kiinnostuitko? Lue lisää.

Kun hengität UniqAir-ilmaa, tunnet eron.

Puhdasta ilmaa kotiin Puhdasta ilmaa työpaikalle

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää

Kotiin, toimistolle tai suurempiin tiloihin

Uniq-ilmanpuhdistin - musta lasi - UniqAir

Uniq 2-ilmanpuhdistin

899 €alk. 32,31 €/kksis. alv 24 %
Katso tuote