UniqAirin puhdas ilma auttaa hymyilemään kuin Hangon keksi

Uutisarkisto

2022

Merja sai työtilaansa UniqAirin marraskuussa 2016. ”Kun sain UniqAirin, oireeni alkoivat helpottua heti”.

Museoviraston suojelema Hangon Keksi on 1911 rakennettu tyylikäs, kolmekerroksinen arvokiinteistö, joka on Walter ja Ivar Thomén suunnittelema. Se on myös Merja Rönkön ihana työpaikka, jossa hän on viihtynyt 38 vuotta.

Merja on Hangon kaupungin Teknisen ja Ympäristöviraston puistoesimies. Merjan 11 hengen vakituisilla puutarha-alan ammattilaisilla ja 40 vuosittaisella kesäapulaisella ryyditetty tiimi pitää hyvää huolta kaupungin vehreistä puistoista, metsistä ja rannoista.

”Meillä Hangossa on puistoja 360 hehtaaria, metsää 1000 hehtaaria ja rantoja 70 hehtaaria. Meillä on myös suojelualueita, joilla on tärkeitä kunnossapidonprojekteja”, Merja kertoo.

Työhyvinvoinnin tärkeys

Merjan äänestä kuultaa ammattiylpeys ja rakkaus luontoon. ”Metsäluonnot ovat tutkitusti tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille, onnellisuudelle, ja jopa iholle. Metsässä on hyvä ja raikas hengittää.”

Metsästä sisätiloihin tullessa Merjasta tuntuukin sitten erilaiselta. Merjan työhyvinvointi on ollut kovalla koetuksella viimeiset kymmenen vuotta, sisäilmaongelmien takia.

”Tämä Hangon Keksi on vanha rakennus, joka on tehty kalkkihiekkatiilestä. Rakennuksen sisäilmassa on ollut pitkään ongelmia, joita on tutkittu ja pyritty ratkaisemaan - muun muassa uusimalla ikkunat ja alipaineistamalla. Se ei tuonut minulle apua."

"Oireiluni alkoi pahentua 2007. Minua tutkittiin ja tutkittiin työterveyshuollossa. Sairastin keuhkoputkentulehdusta aina keväisin ja syksyisin. Sitten tuli yskä, jota oli koko ajan, ja se vaan paheni”, Merja sanoo.

Tässä tilanteessa sattui vakava työtapaturma.

”Sain hengitysteihini myrkkykaasua. Olimme poistaneet luonnosta koiria ja lintujamyrkyttämään yrittäneen henkilön jättämiä terveisiä. Niissä ollut myrkkykaasu räjähti sisätiloissa kasvoilleni. Kaasu sisälsi bromia, joka on hengitykselle vaarallista ja syövytti nieluni heti. Se oli viimeinen pisara.”

Sisäilman parantaminen

Altistus sisäilmaongelmille johtaa vakaviin sairauksiin. 2012 Merjalla diagnosoitiin astma. Astmaatikot aistivat usein muita valppaammin, jos rakennuksessa on sisäilmaongelmia.

”Tätä suojeltua rakennusta on tutkittu kunnolla, siitä iso kiitos! Täällä on tutkimusten mukaan kosteusvaurioita, sekä ongelmia homeesta ja sieni- itiöistä. Tutkimuksissa ilmeni myös, että sisäilmassa on vaarallisia hiilivetyjä. Arvot ylittyivät pahasti, kaikissa mittauskohdissa”, sanoo Merja vakavasti.

Sisäilman parannustoimille oli selvä tarve. Merja sai työtilaansa UniqAirin marraskuussa 2016.

”Kun sain UniqAirin, oireeni alkoivat helpottua heti. Kun ensimmäisen viikonlopun jälkeen tulin työtilaani, UniqAir oli tehnyt hengitysilmasta raikasta ja puhdasta. En olisi ensin uskonut, että niin iso muutos voisi olla mahdollinen. Nyt tiedän, että on”, Merja hymyilee.

”Astmapiippua en tarvitse enää. Lääkitystäni on voitu muutenkin vähentää. Keuhkolääkärini seuraa mittausarvojani, ja kertoi, että tärkeimmät arvoni ovat nyt pitkästä aikaa ensimmäistä kertaa normaalit. Ennen UniqAiria oirelistallani olivat hengenahdistus, väsymys, sydämentykytys, repivä nivelkipu, keskittymishäiriöt, ja puuduttava tunne, kuin pää olisi puolillaan pumpulia.”

Ilmanpuhdistin välttämätön työhyvinvoinnille

Hangon Keksi rakennettiin 1900-luvun alussa rautateiden solmukohtaan. Tehtaassa valmistettiin kuuluisienkeksien lisäksi lakritsia, margariinia ja vohveleita.

Merjaa arveluttaa läheinen junanrata. ”Sisäilmassamme oli kivipölyä, ja haisi selvästi kreosootti, joka on ratapölkkyjen suoja-aine. Radalta päin on yhä vesien valuma rakennukseemme päin. Seuraavaksi tullaan tutkimaan kreosootin lähde.”

Merja aikoo pyytää Hangon Keksiin enemmän UniqAireja.

”Esimerkiksi meidän neuvottelutila on niin umpinainen, että joskus happi loppuu. UniqAir toisi sinne varmasti paremmat työskentelyolosuhteet kaikille.”

Merja tietää, että UniqAireja käytetään neuvottelu- ja toimistotilojen lisäksi paljon sairaaloissa, kouluissa, hoivakodeissa ja muissa tiloissa, joissa henkilömääräkuormitus ja sen myötä puhtaan hengitysilman tarve on suuri.

Merja on vakuuttunut siitä, että UniqAir ei pelkästään auta tekemään puhdasta ja raikasta hengitysilmaa, vaan se on välttämätön hänen työterveytensä säilymiselle.

”Omasta UniqAiristani en luovu koskaan! Ilman sitä minulla ei olisi nyt täysi työkyky. Tiedän sen, sillä ennen UniqAiria astmakohtaus vei minut pahimmillaan keuhkopoliklinikan hengityskoneeseen. Nyt olen täysin työkykyinen, sen sijaan että kokisin hengenahdistusta tai kovia kipuja, ja olisin niiden tähden sairaslomalla vähän väliä."

"UniqAir on minun pelastukseni. Se on tuonut olotilaani kokonaan tasapainon. Halusin kertoa kaikille kokemuksistani, koska toivon, että moni muukin saa UniqAirista suuren avun”, Merja sanoo.

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää

Kotiin, toimistolle tai suurempiin tiloihin

Uniq-ilmanpuhdistin - musta lasi - UniqAir

Uniq 2-ilmanpuhdistin

899 €alk. 32,31 €/kksis. alv 24 %
Katso tuote