Uusi tutkimustulos NOxeista

Oikeanlaiset kriteerit varmistavat onnistuneen puhdistinvalinnan - Artikkelit - UniqAir

Uutisarkisto

2022

Ulko- ja sisäilman vaarallisille NOxeille eli typen oksideille altistuminen aiheuttaa hengitystieoireita, ja pitkä altistus johtaa elimistön tulehdustilaan. Mistä NOxit tulevat ja miten niille altistuminen voidaan estää? UniqAirin toimitusjohtaja Panu Riikonen kertoo vaarallisista NOxeista ja uusista VTT:n testituloksista.

Ulko- ja sisäilman vaarallisille NOxeille eli typen oksideille altistuminen aiheuttaa hengitystieoireita, ja pitkä altistus johtaa elimistön tulehdustilaan.

Mistä NOxit tulevat ja miten niille altistuminen voidaan estää? NOxeja pääsee ilmaan hiilivoimaloista, teollisuuden ja liikenteen saasteista, kuten dieselautojen pakokaasuista. Ainoa keino estää NOxien hengittäminen ulkoilman lisäksi sisätiloissa, on käyttää tehokkaasti NOxit poistavia ilmanpuhdistimia.

- Kiinan Pekingissä ihmiset kulkevat kaduilla hengityssuojaimet kasvoillaan. Suomen kaupungeissakin tilanne on huolestuttava, sen huomaa hengitysilman huonosta laadusta jokainen pakokaasujen keskellä kulkiessaan. NOxit pitää ottaa vakavasti, sillä ne tunkeutuvat ulkoilmasta myös sisäilmaan, varoittaa UniqAirin toimitusjohtaja Panu Riikonen.

- Aina keväällä tilanne pahenee, kun ulkoilmassa on myös katupölyä ja siitepölyä. NOx, katupöly ja siitepöly tunkeutuvat helposti ulkoa sisälle. NOxeista esimerkiksi typpidioksidi syövyttää ihoa ja hengitysteitä ja aiheuttaa siksi hengitystieoireita, sanoo Panu Riikonen. Luonnossa NOxit aiheuttavat happosateita.

NOx, katupöly ja siitepöly saatava pois sisäilmasta

- NOxit ovat ihmisille vaarallisia hengittää. Siksi on tärkeää, että tiloihin tuodaan heti ensimmäisen oireillessa ensiavuksi ilmanpuhdistimet, ja turvataan kaikille puhdas hengitysilma.

- Sen jälkeen on viisasta selvittää, onko tiloissa muitakin sisäilmaongelmia. Näin saadaan ihmisten oireilu loppumaan, ja voidaan ratkaista ongelmat järkevästi. Ei tarvita sairaslomakierteitä ja kalliita paniikkiratkaisuja, Panu Riikonen sanoo.

NOxien poisto on 2-vuotisen kehitystyön tulos, jonka VTT on todentanut laboratoriossa ja kenttätesteissä

- Halusimme poistaa NOx-ongelman sisätiloista. Tutkimme asiaa kahden vuoden ajan, ja kehitimme sen tuloksena ilmanpuhdistimen, jolla on erittäin vahva NOx-suodatuskyky.

- VTT:n testeissä NOx-alentuma on 85% yhdellä suodatuskerralla, ja koska huonetilassa ilma menee monta kertaa suodattimen läpi, tilan NOx-pitoisuus alenee käytännössä enemmän, kertoo Panu Riikonen UniqAirilta.

- Teimme myös kenttätestejä Helsingin keskustassa Rautatientorilla sijaitsevassa rakennuksessa, jonka ympärillä on massiivinen liikenne busseja, autoja, ratikoita ja junia, ja ilmansaasteet sen mukaisia.

- Kolmen viikon kenttätestit tehtiin sisätiloissa siten, että testijärjestelyissä pidettiin päivä ilmanpuhdistimia päällä, ja seuraavana päivänä ilmanpuhdistimet olivat pois käytöstä. Tätä jatkettiin kolme viikkoa. Niinä päivinä, joina ilmanpuhdistimet olivat päällä, rakennuksen testitilan korkeat NOx-pitoisuudet putosivat lähes nollaan, kertoo Panu Riikonen.

UniqAir-ilmanpuhdistimet poistavat sisäilmasta terveydelle haitalliset aineet, kuten NOxit, pölyt, homeen, haitalliset mikrobit, kaasut, virukset ja allergeenit.

Ilmanpuhdistimista on tehokkaasti apua nyt, kun on yhtä aikaa päällä raju katupölyongelma, siitepölykausi alkamassa ja flunssakausi jatkuu.

- On tärkeää, että ongelmiin reagoidaan heti, jotta ihmisten altistuminen NOxeille ja muille pahantekijöille jää mahdollisimman vähäiseksi, Panu Riikonen painottaa.

Lue myös nämä

UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hiilijalanjälkemme laskeminen antoi mielenkiintoista ajateltavaa

Lue lisää
UniqAir -ilmanpuhdistimet - artikkelit

Hyvä ilmanpuhdistin testikäyttöön! Näin otat UniqAir Pron kokeiluun 2 viikoksi yritykseesi

Lue lisää

Kotiin, toimistolle tai suurempiin tiloihin

Uniq-ilmanpuhdistin - musta lasi - UniqAir

Uniq 2-ilmanpuhdistin

899 €alk. 32,31 €/kksis. alv 24 %
Katso tuote
UniqAir PRO

UniqAir PRO

Katso tuote